sestdiena, 2013. gada 31. augusts

Ķirbis nedēļas garumā

Iedomājos, ka arī man ir jāiesaistās mājsaimnieču pieredzes apmaiņā.
Ko es izdarīju ar šīs sezonas pirmo ķirbi? 
Pieteicu ķirbja nedēļu!



Es parasti taisu ķirbju un citu sezonas dārzeņu sautējumus, ķirbju biezputru, vistas-ķirbju krēmzupu, pankūkas, svaigi rīvētus ķirbju-dzērveņu salātus...bet šoreiz izmēģināju arī ķirbju ievārījumu.

Nedēļas sākums - ķirbju ievārījums ziemai

Googlē ievadot ''ķirbju ievārījums'' atradīsiet daudz variantu.
Mans variants ir šāds:

Ķirbis
1 paciņa rozīņu
8 krustnagliņas
2 citroni
2 glāzes ūdens
1,5 paka Dan Suker cukura ar pektīnu
2 ēdamkarotes Dan Suker vaniļas cukura

Ķirbi notīra, nomizo (es ņēmu 1/2 lielā ķirbja), sagriež gabaliņos, pārlēj ar 2 glāzēm ūdens un liek katlā vārīties. Pievieno krustnagliņas. Kad ķirbis paliek mīksts, izņem krustnagliņas un sablenderē ķirbi līdz viendabīgai masai.
Sarīvē citronu mizas, pievieno klāt ķirbim. Tad nomizotus citronus sablenderē un liek arī ķirbim klāt.
Pieber cukuru. Tad pavāra 10min, kā rakstīts uz cukura pakas.
Beigās pievieno iepriekš izmērcētas rozīnes un vaniļas cukuru.
Saliek pa burciņām un aizvāko. REZULTĀTS IR PĀRSTEIDZOŠI GARDS!!!

Pāri palikušo ievārījumu, vakarā bērni labprāt apēda, smērējot uz tostermaizītēm.


Pāris brokastīs baudījām ļoti gardu klasisku ķirbju-mannas biezputru!

Nedēļas vidus - vistas, ingvera, ķirbja biezzupa ar grauzdiņiem

1kg vistas muguriņas
divas lielās ķirbja šķēles (nomizotas, sagrieztas kubiciņos)
ingvera sakne (viens apt.5cm radziņš)
Divas paciņas Jasmīnu rīsu
sāls, karijs

Izvāra vistu nelielā ūdens daudzumā. Izņem no buļjona. Nolej taukus.
Vistas buļjonā liek vārīties ķirbi, rīsus, ingveru. Pievieno sāli un kariju. Pievieno arī no kauliem atdalītu vistas gaļu.
Sablenderē līdz viendabīgai masai.
Pirms ēšanas pārkaisa ar grauzdiņiem. Pārlēj ar saldo krējumu.


Nedēļas beigas - ķirbju pankūkas

Ķirbi sarīvē uz lielās rīves (es to daru 3 min.laikā, ar Philips virtuves kombaina palīdzību).
Sajauc ar olu, miltiem, nedaudz cukura, sāli, piparus.
Cep nelielas pankūkas. Visgaršīgāk sanāk, ja izcep sviestiņā :-)
Mēs ēdām ar skābo krējumu... Ņam-ņam!!!



Tā, lūk, ar savu šīs sezonas pirmo dzelteno milzeni esmu tikusi galā!

P.S. Pašu audzēts EKO ķirbis ir ne tikai visādi pielietojams un ēdams dārzenis, bet arī ļoti laba dāvana kādai pilsētā dzīvojošai draugu vai radu ģimenei :-)

NOVĒLU VISIEM LABU APETĪTI UN PRIECĪGU ROSĪŠANOS PA VIRTUVI!

3 komentāri:

  1. tik garšīgas bildes izskatās! sagribējās uz dārzu pēc ķirbja...

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par ķirbīša ievārījuma recepti,jo man kā reiz arī stāv milzu ķirbis.Iepriekšējos gadus esmu gatavojusi ķirbju sukādes ar ingveru un ķirbju kūku ar šokolādi:)

    AtbildētDzēst
  3. http://aijaslietas.blogspot.com/2011/10/kirbis-stiprais-jeb-paslepiet-to-no.html,
    http://aijaslietas.blogspot.com/2011/09/abolu-un-kirbja-ievarijums.html un
    http://aijaslietas.blogspot.com/2011/10/ak-sis-kirbis.html šīs trīs laikam ir manas vismīļākās ķirbju ēdienu receptes, bez kurām neiztiekam nevienā rudenī. Varbūt noder!

    AtbildētDzēst