sestdiena, 2012. gada 3. marts

Aade Long vīrietim


Lai tiktu līdz adīšanai, vispirms dzija ir jāizmazgā. Klasiski, tā ir jāmazgā ar rokām vismaz kādas trīs reizes un tad jāskalo vēsā ūdenī tik ilgi, kamēr ūdens pilnīgi tīrs. Man ir vēl viena recepte: nopirkto fici ieliek smuki veļas maisiņā un ieliek veļasmašīnā uz vilnas režīmu. Klāt lieku labi daudz vilnai domāta šķidrā mazgāšanas līdzekļa, un mīkstinātāja vietā labu matu balzāmu. Krāsas ir noturīgas, pēc mazgāšanas nebalē. Pēc tam dzija ir jāizžāvē un jāsatin kamolā. Dzijas pavediens ir viendabīgs, paplāns un bez mezgliem! Pamēģināt adīt no Aade Long man ieteica Baiba Pilāne, vienā Rīgas musturtusiņā. Tā es pirmoreiz tiku pie divām (ap 300gr katra) zil-zilas dzijas ficēm. Jau tad zināju, ka no tās adīšu vīram džemperi. Iesāku. Plānots bija arāna tipa džemperis reglānā no augšas, bet dīvainā kārtā man viņš tādā variantā ne adījās L. Izārdīju. Pieliku klāt raibu iekš zil-zili-pelēcīgiem toņiem kazlēnu un uzmetu 74 valdziņus. Noadīju kādu gabalu un man iepatikās. Aade Long veido fantastiskas, maigas, plūdinātas krāsu pārejas. Manā gadījumā:  no pelēcīga uz gaišāku zilu, un tad atkal caur pelēkzilu, uz nakts zilu. Iepriekš jau biju adījusi no turku batikotām dzijām un saskaros ar simetriskuma problēmu, t.i., ka ja ada atsevišķas detaļas, tad tās nesanāk simetriskas krāsu pārejas ziņā. Šeit, savukārt, man pašai par lielu izbrīnu, no viena kamola man sanāca vesels un pat ļoti simetrisks vīriešu džemperis! Esmu pārsteigta arī par dzijas metrāžu! Tātad, esmu izlietojusi džemperim tikai vienu (300gr) no nopirktām divām ficēm Aade Long un trīsarpus kidmohēras fices. Adot, es burtiski iemīlējos zilajos toņos... Kidmohēra burvīgai igauņu dzijai piešķīra tādu kā sārmojuma efektu.



Tagad izstāstīšu džempera adīšanas shēmu. Kā jau es teicu, adīju reglānu no apakšas, atsevišķās detaļās. Priekšpusei un mugurai platums ir 74 valdziņi. Adīju taisnu gabalu līdz iedomātai paduses vietai 52cm, tad katrā labiskajā rindā raucu pa 2iem valdziņiem vēl 20cm. Priekšpusē 19cm, lai veidojas kakla izgriezums. Respektīvi, priekšpuse ir par 1cm īsāka pār mugurpusi. Tad adīju piedurknes: no apakšas uzmetot 36 valdziņus noadīju 8cm manšeti un tad pieaudzēju pa 2iem valdziņiem katrā 6.rindā vēl 49cm, līdz padusītei, kur piedurknes platums bija jau sasniedzis 60 valdziņus. Tad atkal raucu katrā labiskajā rindā pa 2iem valdziņiem vēl 20cm. Reglāna līnija man sanāca 29 cm. Tad tamborēju visas detaļas kopā! Apkakles daļa izskatījās ļoti labi pat neapstrādāta, tomēr es to aptamborēju ar tumšā posma dziju, lai tād glītāks un nobeigts skats! Ak, jā!, piedurknēm visā garumā ir viena trīsdaļīgā pīne, kura, manuprāt, pataisa džemperi vīrišķāku J
Nevar jau izteikt, cik ļoti par manu darbu priecājas mans vīrs! Tas viņam no manis pirmais adījums. Atklāti sakot, man pat ir kauns, kāpēc agrāk viņam neko nebiju adījusi?!? Viņš manus darbus vienmēr ļoti novērtē, slavē mani, un pat ir sācis kopā ar mani apmeklēt dziju veikalus :-)


2 komentāri:

  1. Tikai tagad kārtīgi ieskatījos. Brīnišķīgs džemperis!!! Īpaši interesanta ir tā vieglā pūkotā sarmiņa pa virsu :) Es gan prātoju - vai pēc izmazgāšanas dzēmpera dzijai piejauktā kidmohēra nesaveļas vai neveic vēl kādas, hmm, neestētiskas darbības?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. lai kidmohēra neveiktu visādas neestētiskas darbības, es to izvēlos no dārgākā gala. Ir vērts. Neieteiktu turku. Pavisam laba ir zīda kidmohēra, bet nu jāskatās ko tieši un kam grib adīt. Šīm vīra džemperim izmantoju melanžētu, Zirgu ielā, Vecrīgā pirkto.

      Dzēst