''Jau izsenis aprīli dēvē
par sulu mēnesi, beidzot arī šogad būsim sagaidījuši dabas mošanās
laiku! Kad nokusis sniegs, dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra vēl
nokrīt zem nulles, ir īstais laiks tecināt bērzu sulas.
Bērza sulu laiks ir pavisam īss - apmēram četras nedēļas, līdzko kokiem sāk plaukt lapas, sulu tecēšana izsīkst. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, tecināšana jāpārtrauc. Jāņem vērā, ka vēsākā laikā sula tecēs mazāk, bet, ja gaisa temperatūra būs zemāka par 0 grādiem, sulas sasals un tecēšana tiks pārtraukta. Diennaktī no viena pieauguša bērza var iegūt vidēji 25 litrus sulas.
Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas, sula neizraisa alerģiskas reakcijas, tādēļ to droši drīkst lietot uzturā gan bērni un veci cilvēki, gan hroniski slimnieki. Pateicoties mikroelementiem un dabiskajam cukuram, sulai ir arī spēcinoša iedarbība. Uztura speciālisti bērzu sulas iesaka atslodzes dienām - tā sauktajās tukšajās dienās, kad tiek dzerts tikai šķidrums, bērzu sulas pabaro smadzenes un dod sirdij spēku. Tāpat bērzu sulas var izmantot ūdens vietā ēdiena gatavošanai un tējas vārīšanai. Lai gan pēc termiskās apstrādes sula zaudē savu bioloģisko aktivitāti, mikroelementi tajā saglabājas.
Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā. Tiesa, svaigu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā attīstās baktērijas, kuras noārda cukurus, fermentus, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvās vielas. Tāpēc to sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, jāsagatavo ilgākai glabāšanai - raudzējot.
Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir aptuveni 5g cukura, lai to uzraudzētu, būs nepieciešams vēl tikpat, proti, pieci grami cukura uz litru jeb viena ēdamkarote uz 3l sulas. Rūgšanai var izmantot arī tādas piedevas, kas satur rauga sēnīti, proti, rupjmaizi, rudzu miltus, jaunos upeņu dzinumus vai rozīnes. Lai uzlabotu garšu, dzērienam var pievienot citronu, krustnagliņas vai citas garšvielas, tomēr ar to nevajadzētu aizrauties, jo tādējādi ne tikai tiek nomākta sulas dabiskā garša, bet arī uzglabāšana kļūst problemātiskāka.'', avots - www.DELFI.lv
Arī mans mīļais saimnieks ir pietecinājis visas mums esošas kannas un šķidruma tvertnes! Precīzi nepateikšu, bet aptuveni ievācām ap 200 litriem bērzu sulas.
Es, savukārt, bērzu sulu lēju 3L burkās, klāt liekot vai citrona, vai laima miziņas, kādu upeņu zariņu, rozīnes, vai arī kanēļa standziņu, krustnagliņu, anīsa zvaigznīti...tā, lai sulai būtu dažādas piegaršas!
Sulu dzeram dūšīgi un ar šo dabas produktu apdāvinam savus pilsētā dzīvojošus radus un draugus.
Sulas burkas ir vērts ierakt zemē! Karstā vasarā šīs ir mans mīļākais dzēriens!
Tā nu mēs no rudeņa līdz pavasarim izdzeram visu savu ābolu sulu, bet no pavasara līdz rudenim dzeram bērzu sulu!...
Bērza sulu laiks ir pavisam īss - apmēram četras nedēļas, līdzko kokiem sāk plaukt lapas, sulu tecēšana izsīkst. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, tecināšana jāpārtrauc. Jāņem vērā, ka vēsākā laikā sula tecēs mazāk, bet, ja gaisa temperatūra būs zemāka par 0 grādiem, sulas sasals un tecēšana tiks pārtraukta. Diennaktī no viena pieauguša bērza var iegūt vidēji 25 litrus sulas.
Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas, sula neizraisa alerģiskas reakcijas, tādēļ to droši drīkst lietot uzturā gan bērni un veci cilvēki, gan hroniski slimnieki. Pateicoties mikroelementiem un dabiskajam cukuram, sulai ir arī spēcinoša iedarbība. Uztura speciālisti bērzu sulas iesaka atslodzes dienām - tā sauktajās tukšajās dienās, kad tiek dzerts tikai šķidrums, bērzu sulas pabaro smadzenes un dod sirdij spēku. Tāpat bērzu sulas var izmantot ūdens vietā ēdiena gatavošanai un tējas vārīšanai. Lai gan pēc termiskās apstrādes sula zaudē savu bioloģisko aktivitāti, mikroelementi tajā saglabājas.
Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā. Tiesa, svaigu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā attīstās baktērijas, kuras noārda cukurus, fermentus, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvās vielas. Tāpēc to sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, jāsagatavo ilgākai glabāšanai - raudzējot.
Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir aptuveni 5g cukura, lai to uzraudzētu, būs nepieciešams vēl tikpat, proti, pieci grami cukura uz litru jeb viena ēdamkarote uz 3l sulas. Rūgšanai var izmantot arī tādas piedevas, kas satur rauga sēnīti, proti, rupjmaizi, rudzu miltus, jaunos upeņu dzinumus vai rozīnes. Lai uzlabotu garšu, dzērienam var pievienot citronu, krustnagliņas vai citas garšvielas, tomēr ar to nevajadzētu aizrauties, jo tādējādi ne tikai tiek nomākta sulas dabiskā garša, bet arī uzglabāšana kļūst problemātiskāka.'', avots - www.DELFI.lv
Arī mans mīļais saimnieks ir pietecinājis visas mums esošas kannas un šķidruma tvertnes! Precīzi nepateikšu, bet aptuveni ievācām ap 200 litriem bērzu sulas.
mūsu ierīce sastāv no plastmasas šampanieša korķa + i/v sistēmas caurulītes |
Es, savukārt, bērzu sulu lēju 3L burkās, klāt liekot vai citrona, vai laima miziņas, kādu upeņu zariņu, rozīnes, vai arī kanēļa standziņu, krustnagliņu, anīsa zvaigznīti...tā, lai sulai būtu dažādas piegaršas!
Sulu dzeram dūšīgi un ar šo dabas produktu apdāvinam savus pilsētā dzīvojošus radus un draugus.
Sulas burkas ir vērts ierakt zemē! Karstā vasarā šīs ir mans mīļākais dzēriens!
Tā nu mēs no rudeņa līdz pavasarim izdzeram visu savu ābolu sulu, bet no pavasara līdz rudenim dzeram bērzu sulu!...
Nav komentāru:
Ierakstīt komentāru