svētdiena, 2013. gada 26. maijs

...par Pavasari, kamēr vēl Maijs aiz loga.

Es iedomājos, ka ir jāieraksta blogā par Pavasari, kamēr vēl Maijs aiz loga...

Nu jau vairākas nedēļas visi bauda patiesi siltu un patīkamu Pavasari.
Cilvēki vēro dabas pārmaiņas jūsmo par pavasara smaržu, un daži jau ir paspējuši atklāt sauļošanas sezonu!
Šīs pavasaris nāca ļoti lēni, un tomēr atnāca!

maija sākums
trausli, bet spēka pilni pumpuriņi

Ir vērojama pamatīga rosība putnu būros, stārķu ligzdās (mūsu apkaimē tie ir ļoti daudz!), ka arī mūsu divos bišu stropos...
Agros rītos, putnu čivināšana ir tik aktīva, ka tās dēļ, es mostos stundu ātrāk par savu uzticīgu modinātāju :-)

Maija sākumā koku zari vēl bija pliki, un es tik ļoti ilgojos pēc burvīgas, sulīgas zaļoksnes krāsas, kā arī pēc dzīvespriecīgas, siltas dzeltenas krāsas!
Pāris nedēļu laikā viss krasi mainījies, - parādījās gan zaļas lapas, gan uzplauka dzeltens pieneņu lauks tieši pretī mūsu mājai! 
Dārzā ir izplaukušas narcises, prīmulas, tulpes...rododendri ir uz ziedēšanas starta!


Šogad, piemājas dārzā sagaidu arī manu mīļāko puķu - peoniju lielo ražu!

Paldies Lucy par burvīgu tamborētu narcišu pamācību! Šīs rokdarbnieces iespaidā es uztamborēju šo pavasarīgu galda sedziņu. Paskat, paskat tik, kas par krāsām!!!


Dzija: Madame Tricot Camilla (izmantoju 7 toņu kombināciju) + tamboradata Nr.3
Galda sedziņai ir četru noapaļotu stūru forma. Tā ir tamborēta no vidus, pa apli, uz perifēriju.
Dekorēju ar tamborētu ziedu motīviem: narcise, prīmulas, ābeļzariņš ziedos...
Ja vēlies iemācīties tamborēt narcises, ieskaties šeit!



sestdiena, 2013. gada 18. maijs

Maza raiba kleitiņa

Esmu vienkāršo adījumu/tamborējumu fans!

Sekodama labām tradīcijām (aptamborēt/apadīt savus bērnus), uztamborēju vienu vienkāršu, raibu kleitiņu jaunākai meitai Akvelīnai.

Man pašai ļoti patīk viena kleitas detaļa - jostiņa no mini kvadrātiņiem. Kvadrātiņu ideju aizņēmos no Lucy. Viņa no šādiem krikumiem tamborēja leļļu segu. Tagad, no savas pieredzes varu teikt, ka tik mazus motīvus (2x2cm) nav grūti tamborēt, bet ir ļoti grūti savienot (sašūt) kopā.

Iesākumā, kleitas svārku daļu adīju uz apaļām adatām, bet tomēr izārdīju...nepatika! Pārtaisīju, tamborējot garus stabiņus, pa apli.
Kleitas tamborēšanas sākumu skaties šeit.

Kleitas aizmugurē - ar šujmašīnu iešūts rāvējslēdzējs.


Materiāls - sešu krāsu merserizēta kokvilna Camilla, Madame Tricot (Turcija).


Novēlu jums visiem krāsainas un siltas brīvdienas!



svētdiena, 2013. gada 12. maijs

''Praktiskie Rokdarbi'', Maijs 2013.

Pirms dažiem mēnešiem, draugiem.lv saņēmu vēstuli no ''Praktiskie Rokdarbi'' žurnāla galvenās redaktores.
Viņa piedāvāja man atrādīt žurnāla lasītājām savas zilas tamborētas somiņas. Es piekritu,...un rezultātā esmu maija numura atvērumā.



Par žurnālu varu dot vislabākās atsauksmes! Man šķiet, ka žurnāla veidotāji ir uztrāpījuši ļoti pareizu un veiksmīgu domu, proti, publicēt savā izdevumā rokdarbnieces (dažāda žanra) no tautas, nevis kopēt kādus bezpersoniskus ārzemju patternus. ''Praktiskie Rokdarbi'' parāda cilvēku darbus kopā ar stāstu par to autoru.

Žurnālu noteikti ir vērts pirkt, vai abonēt!

Žurnāla redaktorei ieteicu arī dažas no manām paziņām - rokdarbniecēm, tā kā nebrīnaties, mani draugi, ja kādu dienu ''Praktiskie Rokdarbi'' sazināsies arī ar jums!






trešdiena, 2013. gada 1. maijs

Atvadoties no Aprīļa...

''Jau izsenis aprīli dēvē par sulu mēnesi, beidzot arī šogad būsim sagaidījuši dabas mošanās laiku! Kad nokusis sniegs, dienas ir siltas, bet naktīs temperatūra vēl nokrīt zem nulles, ir īstais laiks tecināt bērzu sulas.

Bērza sulu laiks ir pavisam īss - apmēram četras nedēļas, līdzko kokiem sāk plaukt lapas, sulu tecēšana izsīkst. Kad sulas tecēšana sāk apsīkt un sula kļūst duļķaina, tecināšana jāpārtrauc. Jāņem vērā, ka vēsākā laikā sula tecēs mazāk, bet, ja gaisa temperatūra būs zemāka par 0 grādiem, sulas sasals un tecēšana tiks pārtraukta. Diennaktī no viena pieauguša bērza var iegūt vidēji 25 litrus sulas.

Lielākā bērzu sulu vērtība ir tajā esošās minerālvielas, sula neizraisa alerģiskas reakcijas, tādēļ to droši drīkst lietot uzturā gan bērni un veci cilvēki, gan hroniski slimnieki. Pateicoties mikroelementiem un dabiskajam cukuram, sulai ir arī spēcinoša iedarbība. Uztura speciālisti bērzu sulas iesaka atslodzes dienām - tā sauktajās tukšajās dienās, kad tiek dzerts tikai šķidrums, bērzu sulas pabaro smadzenes un dod sirdij spēku. Tāpat bērzu sulas var izmantot ūdens vietā ēdiena gatavošanai un tējas vārīšanai. Lai gan pēc termiskās apstrādes sula zaudē savu bioloģisko aktivitāti, mikroelementi tajā saglabājas.

Svaigās bērzu sulās organismam vērtīgo vielu ir vairāk nekā raudzētās, tāpēc bērzu sulas, kamēr vien tas iespējams, vajadzētu izvēlēties lietot svaigā veidā. Tiesa, svaigu sulu ir grūti uzglabāt ilgāk par vienu dienu - tajā attīstās baktērijas, kuras noārda cukurus, fermentus, aminoskābes un citas bioloģiski aktīvās vielas. Tāpēc to sulu, kuru nevarēsiet izdzert svaigā veidā, jāsagatavo ilgākai glabāšanai - raudzējot.

Vienā litrā dabīgās bērzu sulas ir aptuveni 5g cukura, lai to uzraudzētu, būs nepieciešams vēl tikpat, proti, pieci grami cukura uz litru jeb viena ēdamkarote uz 3l sulas. Rūgšanai var izmantot arī tādas piedevas, kas satur rauga sēnīti, proti, rupjmaizi, rudzu miltus, jaunos upeņu dzinumus vai rozīnes. Lai uzlabotu garšu, dzērienam var pievienot citronu, krustnagliņas vai citas garšvielas, tomēr ar to nevajadzētu aizrauties, jo tādējādi ne tikai tiek nomākta sulas dabiskā garša, bet arī uzglabāšana kļūst problemātiskāka.'', avots - www.DELFI.lv


Arī mans mīļais saimnieks ir pietecinājis visas mums esošas kannas un šķidruma tvertnes! Precīzi nepateikšu, bet aptuveni ievācām ap 200 litriem bērzu sulas.
mūsu ierīce sastāv no
 plastmasas šampanieša korķa + i/v sistēmas caurulītes

Es, savukārt, bērzu sulu lēju 3L burkās, klāt liekot vai citrona, vai laima miziņas, kādu upeņu zariņu, rozīnes, vai arī kanēļa standziņu, krustnagliņu, anīsa zvaigznīti...tā, lai sulai būtu dažādas piegaršas!

Sulu dzeram dūšīgi un ar šo dabas produktu apdāvinam savus pilsētā dzīvojošus radus un draugus.

Sulas burkas ir vērts ierakt zemē! Karstā vasarā šīs ir mans mīļākais dzēriens!

Tā nu mēs no rudeņa līdz pavasarim izdzeram visu savu ābolu sulu, bet no pavasara līdz rudenim dzeram bērzu sulu!...